Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1865 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – Bezoekers van natuurgebied De Zaag bij Krimpen aan de Lek zullen hem ongetwijfeld wel eens zijn tegengekomen. Al jaren is Klaas uit Krimpen aan de Lek er bijna dagelijks te vinden. Geheel vrijwillig zet hij zich in om plant en dier in de buitendijks gelegen groene oase waar nodig en waar mogelijk een handje te helpen.

Ook in het Stormpoldervloedbos in Krimpen aan den IJssel trouwens en in eendenkooi Kooilust in Berkenwoude waar hij tegenwoordig steeds vaker te vinden is. Hij snoeit, repareert, ruimt achtergelaten afval op, verwijdert ongewenste plantensoorten en houdt ondertussen in de gaten welke dieren zich op het terrein ophouden. Veel watervogels natuurlijk, want natuurgebied De Zaag is een getijdenbos waar eb en vloed uit de grote rivieren vrij spel hebben. Ook bevers en andere kleine zoogdieren zijn er gehuisvest, maar die laten zich wat minder gemakkelijk spotten.

Onmisbaar
“Mensen zoals Klaas zijn onmisbare krachten voor ons” benadrukt Stacey Dutry van Haeften, die als regiobeheerder voor het Veenweidegebied werkzaam is bij natuurbeschermingsorganisatie Het Zuid-Hollands Landschap. Het Veenweidegebied omvat de Krimpenerwaard en de Vijfheerenlanden waarin de organisatie honderden hectaren natuur in eigendom heeft en beheert. Denk aan oorspronkelijke veenweiden, bos, landgoederen, eendenkooien en natuurhistorische monumenten. Ook in andere delen van de provincie zoals in de kuststreek en op de eilanden is het Zuid-Hollands Landschap actief.

Voor de boswachters en andere medewerkers van het Zuid-Hollands Landschap is het een onmogelijke opgave om alle voorkomende werkzaamheden op tijd uit te voeren. Daarvoor is het gewoon teveel. Vandaar dat de organisatie graag een beroep doet op vrijwilligers. In het hele Veenweidegebied zijn er zo’n honderd actief die op allerlei locaties hun steentje bijdragen.

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers
“Nu Klaas zijn aandacht wat meer is gaan richten op ‘zijn’ eendenkooi in Berkenwoude, willen we hier een groep vrijwilligers aantrekken die zijn werkzaamheden overneemt. We denken aan vijf tot acht mensen die één dag per week beschikbaar zijn om gezamenlijk het gebied in te trekken en op aanwijzing van de boswachter onderhoudsactiviteiten uitvoeren. Ze krijgen de beschikking over een klein onderkomen in één van de gebouwen van de voormalige Bolnes motorenfabriek om de dag met koffie en een korte werkbespreking op te starten. Daar zijn ook de benodigde gereedschappen en beschermingsmiddelen voorhanden. Een cursus volgen om de bosmaaier of de kettingzaag veilig te kunnen bedienen behoort tot de mogelijkheden.

Belangstellenden hoeven niet over bepaalde kennis of vaardigheden te beschikken. Een dosis enthousiasme en zin om iedere vrijdag samen met anderen in de natuur te willen werken is voldoende. Bezig zijn met fysieke werkzaamheden in de buitenlucht vereist natuurlijk wel een gezond lichaam dat tegen een stootje kan.

“Op andere locaties hebben we hele goede ervaringen met dit soort groepen, dus ik weet zeker dat het hier ook gaat lukken.” Belangstellenden kunnen zich verder oriënteren op www.zuidhollandslandschap.nl en dan een mailtje sturen naar info@zhl.nl. Waarna een uitnodiging voor een nadere kennismaking volgt.

Dit bericht is 1865 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief