Archieven

Dit bericht is 812 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Maandag 16 januari is het Blue Monday, de meest sombere dag van het jaar.  Juist die dag loopt wijkagent Jan-Cees van de Lustgraaf (52) de marathon om aandacht te vragen voor mensen met psychische problemen.

Na ruim drie jaar in de functie als wijkagent in de Zilverstad is Jan-Cees van de Lustgraaf geen onbekende.  Samen met zijn collega Marjolijn Horsten doorkruist hij regelmatig de stad. Via social media worden frequent informatie en gebeurtenissen gepost. “Alle credit  voor Marjolijn”, geeft hij toe. “Zij is daar erg handig in en maakt het tot een leuk account. Uiteraard kunnen we niet alles delen in verband met privacy.” Binnenkort verdwijnt Marjolijn als wijkagente. Vanaf februari gaat ze collega’s op mentaal gebied coachen en begeleiden.

Psychische gezondheid
Afgelopen week plaatste de vriendelijke politieman een persoonlijk bericht op het wijkagenten-account. Daarin vroeg hij aandacht voor ‘Mind’. Dit is een instantie die zich inzet voor psychische gezondheid.  “In mijn werk heb ik regelmatig te maken met mensen die psychische problemen hebben. Binnen mijn gezin kwam het heel dichtbij. Daarom wil ik me hard voor maken om er meer aandacht voor te vragen”, legt Van de Lustgraaf uit. “Door allerlei oorzaken kun je de zin van het leven kwijtraken. Het raakt mij dat  mensen in een situatie kunnen komen waarin ze niet verder willen leven.”

Belangrijk hierbij vindt hij het oude gezegde ‘Gedeelde smart is halve smart’. “Praat erover en luister naar elkaar. Wees oprecht geïnteresseerd en oordeel niet te snel.”

Marathon
Om geld in te zamelen voor Mind doet Jan-Cees op maandag 16 januari mee aan de ’Mind Blue Monday Run 2023’. “Ik heb gekozen om een afstand te lopen van 42 kilometer, de marathon. Bewust loop ik deze alleen omdat mensen met psychische problemen zich ook vaak alleen en onbegrepen voelen.” Hij realiseert zich dat het  lopen van een marathon een flinke inspanning vereist. “Het gaat ongetwijfeld pijn doen.”

Start en finish is zijn huisadres met een route door de Alblasserwaard. Uiteindelijk hangt het af van de windrichting. “Liever eerst wind tegen en bij de laatste tien kilometers graag de wind in de rug.”

Fit
Direct na de publicatie van zijn bericht is het aantal reacties en donaties overweldigend. “Het streefbedrag op mijn actiepagina heb ik al drie keer verhoogd. Ik word er soms stil van.  De komende weken is het flink oefenen om zo fit mogelijk de uitdaging te gaan.”

Jan-Cees van de Lustgraaf

Dit bericht is 812 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Wijkagent Jan-Cees loopt marathon tijdens ‘Mind Blue Monday Run’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief