Archieven

Dit bericht is 468 keer gelezen

OKRIMPENERWAARD – Op ‘Wereldvluchtelingendag’ is aandacht voor alle mensen die gevlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Woensdagmiddag 22 juni worden vluchtelingen in de regio een ‘Pannenkoeken party’ aangeboden. ‘Dat lusten ze allemaal’. 

“Op Wereldvluchtelingendag is het ook bewonderen van veerkracht”, licht Helma Graveland toe. “Vluchtelingen zitten vaak in moeilijke posities, waar ze dagelijks mee te maken hebben.” Helma is al jarenlang betrokken bij Krimpenerwaard Intercultureel (KIC). Afgelopen periode is de groep vluchtelingen in de Krimpenerwaard enorm gegroeid. Naast mensen uit onder andere Syrië en Afghanistan, is in korte tijd een groot aantal Oekraïners bijgekomen.

Bij gastgezinnen zijn nu 230 Oekrainers ondergebracht , in de gemeentelijke opvang ruim 70. Deze laatste groep valt onder de langdurige opvang. Vooralsnog is het niet de bedoeling dat deze mensen doorstromen naar gastgezinnen.

App
Ondanks de snelle instroom, is het nog steeds te behappen voor de vrijwilligers. “We hebben een grote groep gedreven helpers die met elkaar via een app taken van elkaar overnemen of ruilen.  De app is een positieve erfenis bij de opvang van Oekraïners in sporthal De Meent in Schoonhoven. KIC plant de diensten in en vrijwilligers reageren daarop en stemmen onderling af. “Supermakkelijk, net of je een supermarktmedewerker bent”, maakt Helma de vergelijking. “Daar gebruiken ze ook dit systeem om alles te regelen.”

Party
In navolging op de succesvolle invulling van Wereldvluchtelingendag 2021, is voor nu een soortgelijke opzet gemaakt. Op woensdag 22 juni zijn op vijf plaatsen in de Krimpenerwaard vluchtelingen met hun gastgezinnen welkom op de ‘Pannenkoeken party’. “Wij merkten dat vooral Oekrainers dol zijn op pannenkoeken, dat lusten ze allemaal”, lacht Helma. “Het idee was snel geboren om een pannenkoekenbuffet in de open lucht te organiseren.”

Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven, start het eetfestijn om vijf uur s’-middags. Een grote groep bakkers is beschikbaar die rond de vijftienhonderd pannenkoeken bakken. Uiteraard afhankelijk van het aantal deelnemers. Helma benadrukt dat ook gastgezinnen welkom zijn.

Voor bepaling hoeveel er gebakken moeten worden, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Stuur een mail naar h.graveland@kicnetwerk.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

 

 

Dit bericht is 468 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief