Archieven

Dit bericht is 1235 keer gelezen

LEKKERKERK – Na een opknapbeurt zijn 79 woningen aan en rond de Jan Ligthartstraat in Lekkerkerk een stuk beter geïsoleerd. Het energielabel steeg naar A. En dankzij nieuwe isolerende voorgevels staan de woningen er weer ‘gelikt’ bij. Bewoonster Marleen Bieren (38): “Binnen is het na de renovatie een stuk comfortabeler en de wijk ziet er zelfs sjiek uit.”

De renovatie van de Jan Ligthartstraat is bijna klaar. Als laatste worden nog alle schuren geschilderd en voorzien van een groot huisnummer. “Net dat extra detail dat de uitstraling van de woningen ten goede komt”, meent Marleen Bieren.

Ze is geboren in de wijk en woont er nu met haar gezin. Dicht bij het ouderlijk huis waar haar moeder nog woont. “Het zijn fijne huizen, lekker groot. Maar het zag er wel lelijk uit van buiten.” Ze was dan ook heel blij toen QuaWonen aankondigde dat de woningen een volledig nieuwe voorgevel zouden krijgen. “Ik was meteen enthousiast. En het is ook bijzonder mooi geworden. De huizen zien er veel lichter en moderner uit.”

Omdat de huizen vrij groot en hoog zijn, was het binnen niet altijd goed warm te krijgen. Nu voelt het comfortabeler, vertelt ze. “Naast de gevelisolatie is de kruipruimte geïsoleerd en mechanische ventilatie aangebracht. Het is te vroeg om effect op mijn energierekening te zien, maar de temperatuur in huis is zeker prettiger. Bovendien hebben we handige tips gekregen tijdens een bespaar- en comfortbijeenkomst.”

Als lid van de klankbordgroep was Bieren nauw betrokken bij het project. “Ik wilde graag een bijdrage leveren en namens de buurt meedenken met QuaWonen. Sommige buren heb ik hierdoor echt beter leren kennen, dat is waardevol. Fijn ook om te merken dat er een saamhorigheidsgevoel ontstond in de wijk. Mensen gingen bijvoorbeeld bij elkaar langs om te zien hoe het eindresultaat zou worden. En het resultaat mag er zijn.”

QuaWonen streeft ernaar dat de woningvoorraad in 2050 CO2-neutraal is. CO2-neutraal op woningniveau betekent dat de woning net zoveel energie produceert als nodig is voor verwarming, ventilatie, warm water en het huishoudelijke verbruik bij een gemiddeld gezin. Sommige woningen zijn meteen CO2-neutraal te maken. Andere woningen, zoals project Jan Ligthartstraat, worden eerst zeer energiezuinig gemaakt en pas in de toekomst naar CO2-neutraal gebracht.

Dit bericht is 1235 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief