Archieven

Dit bericht is 9017 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – Nog maar een half jaar geleden riep de Stichting Woord en Daad mensen in de Krimpenerwaard op om mee te willen werken aan het opzetten en exploiteren van een nieuwe kringloopwinkel in de regio.

Via sociale media, de lokale pers, een voorlichtingsavond en eigen contacten werd gezocht naar vrijwilligers die de inrichting van de winkel op poten wilden zetten. Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd. Inmiddels zetten ruim zestig mensen zich één of meer dagdelen in om de opening voor te bereiden.

Eén van hen is Geert Schuphof. Hij was al eerder actief in een andere kringloopwinkel. Daar nam hij afscheid omdat hij het gezien zijn leeftijd welletjes vond, maar toen hij hoorde dat de Stichting Woord en Daad op zoek was naar mensen met ervaring besloot hij zich te melden.

“Ik ben pas tachtig en kan nog wel tegen een stootje”, zegt hij met een lach op zijn gezicht. Hij kreeg de functie van algemeen coördinator en leidt de voorbereidingen die er toe moeten leiden dat de winkel half juli open kan. “Een flinke klus, maar ook een uitdaging die ik met veel plezier ben aangegaan.”

Conform het organisatiemodel van Woord en Daad stuurt hij dagcoördinatoren, teamleiders en teamleden aan. “Die teams regelen onderling veel zelf”, licht Geert toe. “Ze runnen ieder een afdeling, bepalen samen de prijzen van de koopwaar, bewaken de kwaliteit, verzorgen de presentatie en vullen waar nodig de voorraad aan.”

De bedoeling is een breed assortiment aan te bieden met onder meer kleding, boeken, meubels, elektrische apparaten en huishoudelijke artikelen zoals glaswerk en serviesgoed. Rondom de teams zij er ook vrijwilligers met een aparte functie, zoals chauffeurs, techneuten en klussers.

Lokaal bestuur
Hoewel de kringloopwinkel onderdeel is van een stichting die in Nederland dertig vestigingen telt, wordt de winkel aangestuurd door een lokaal bestuur dat de lijnen uitzet en verantwoordelijk is voor de gang van zaken.

“Om het bestuur te completeren zoeken we nog iemand die zich met communicatie en pr bezig wil houden. Alle overige functies zijn al ingevuld.”

Het bestuur heeft onder meer al besloten dat de opbrengst het komende jaar wordt besteed aan een project in Sri Lanka, bedoeld om kansarme jongeren een vak te leren waardoor ze zelfstandig door het leven kunnen. Een voorbeeld van de doelstelling waar de Stichting Woord en Daad voor staat: “We willen onze verantwoordelijkheid nemen om vanuit onze missie duizenden mensen te bereiken door programma’s die verbinden en levens veranderend zijn. Als bijbelgetrouwe organisatie verbinden we, samen met lokale partners en actoren uit relevante sectoren, mensen wereldwijd. Zo geven we vorm aan een menswaardig bestaan voor armen en rijken en scheppen we hoop en kansen om armoede te overstijgen.”

Het exploiteren van kringloopwinkels is één van de manieren om daarvoor voldoende middelen te genereren. “We hopen daar de komende jaren een mooie bijdrage aan te leveren”, aldus Schuphof, die niet bang is de andere kringloopwinkels in de omgeving het brood uit de mond te stoten. “Er is zoveel belangstelling voor hergebruik van goederen dat er in deze regio ook voor ons genoeg plaats is.”

Aan de Tiendweg 45b in Krimpen aan de Lek, tegen de grens met Krimpen aan den IJssel waar eerder een kastenfabriek en daarna een beddenspecialist gevestigd waren, beschikt deze Woord en Daad kringloopwinkel over zevenhonderd vierkante meter met ruime parkeerfaciliteiten en alle noodzakelijke voorzieningen. “We hebben in de verhuurder een partner gevonden die ons overal mee wil helpen.”

Grote drukte
Een klein berichtje in de lokale pers waarin bekend gemaakt dat deze zaterdag bruikbare spullen konden worden gebracht, leidde tot grote drukte en een flinke aanvulling van de winkelvoorraad. De komende weken gaan de vrijwilligers aan de slag om die allemaal een plekje te geven, waarna de klanten vanaf 16 juli welkom zijn. “Voorlopig gaan we iedere woensdag, donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Later zal blijken of we deze openingstijden kunnen verruimen.”

Een feestelijke opening blijft vanwege corona achterwege, maar vanaf donderdag 16 juli om één uur is iedereen van harte welkom. Meer informatie? Kijk op www.woordendaadwinkels.nl.

Dit bericht is 9017 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief