Archieven

Dit bericht is 1184 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Yogadocente Marous Jongeneel (27) heeft grote plannen om met een oldtimer camper op pad te gaan. Ze gaat campings langs om mensen kennis laten maken met yoga. En wie wil, kan voor een goed gesprek plaatsnemen bij de bus.

De uit Lekkerkerk afkomstige Marous is sinds afgelopen zomer neergestreken in Schoonhoven. “Hier is veel meer te beleven”, lacht ze. “Vooral ook de sfeer en gezelligheid, het voelt meer als een dorp dan een stad.” Sinds enige tijd geeft ze op de woensdagavond yogales bij Lichtjes op de Haven. Deelnemers komen bij haar tot rust en ontspanning. Vervolgens wordt ademhaling en beweging met elkaar verbonden.

“Als je dit een tijdje doet, dan kom je veel meer uit je hoofd en meer in je lichaam. Dan kom je in de flow”, legt ze uit als we naar de ‘simpele’ uitleg van yoga vragen. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn geeft ze de lessen online.

Ervaring
Haar carrière had er zomaar anders uit kunnen zien. Oorspronkelijk wilde Marous danseres worden. “Als twaalfjarige ben ik op de Havo voor muziek en dans gegaan. Op mijn zeventiende heb ik helaas een rugblessure gekregen. Daardoor kon ik niet verder in de danswereld. Een switch heb ik gemaakt naar een studie psychologie in Antwerpen.”

Nadat de studie succesvol is afgerond, stond een wereldreis op het programma. “Een prachtige ervaring, het gaf me gevoel van vrijheid. Zoveel verschillende mensen en culturen leren kennen.” Nieuw Zeeland, Indonesië en Colombia zijn de landen die haar het meeste aanspraken, vooral vanwege de schoonheid van het landschap. Gedurende haar trektocht is haar altijd al aanwezige liefde en belangstelling voor yoga alleen maar groter geworden.

Tijdens de reis ontmoette ze in Thailand de bekende Australische yogaspecialist Chris Dixon. Bij hem heeft ze een training gevolgd. Haar droom was om dit in India te doen, het land waar de yoga oorspronkelijk vandaan komt. “Ik was zo door hem geïnspireerd, het voelde heel goed. Op dit moment volg ik een verdiepingscursus van de Amerikaanse Janet Stone.” Zo verdiept ze zich om steeds meer kennis op te doen.

Passie
Afgelopen zomer is Marous op een camping beland, in de buurt van Zeewolde. “Ik heb daar yogales gegeven voor een docent die was uitgevallen. Toen kwam ik er achter dat ik dit superleuk vind. Enorm veel inspiratie opgedaan over een andere manier van leven, liefst zo minimaal mogelijk. Belangrijk hierbij is om bewust met de natuur om te gaan. Daarom heb ik deze kampeerbus gekocht. Mijn plan is om hiermee door het land te trekken en outdoor lessen te geven. Begin volgend jaar ga ik campings benaderen voor dit concept. Mensen kunnen dan ook terecht voor een goed gesprek.”  Bewegen, gezondheid en welzijn is haar passie en wil ze aan iedereen uitdragen.

Een beetje alternatief? Ja, dat is ze wel en dat weet ze ook. Zelf heeft Marous daar geen problemen mee. “Het is juist leuk om net even wat anders te zijn. Ik doe het graag op m’n eigen manier.”

Marous Jongeneel was afgelopen zaterdag te gast op de radio tussen 12.00 en 13.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 1184 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief