Archieven

Dit bericht is 792 keer gelezen

zangschoolKRIMPEN A/D IJSSEL – Speciaal voor kinderen die zin hebben om samen muziek te maken begint Mirjam IJsseldijk een nieuw kinderkoor met een algemeen karakter.

Er zijn in Krimpen wel kinderkoren, maar die zijn doorgaans verbonden aan een kerkgenootschap en natuurlijk kunnen kinderen kennismaken met muziek op de plaatselijke muziekschool, waar Algemeen Muzikale Vorming wordt onderwezen en kinderen individueel of in kleine groepjes leren een instrument te bespelen. “Maar een gelegenheid waar je alleen je eigen stem en een dosis enthousiasme hoeft mee te brengen was er nog niet”, constateerde Mirjam. En dus besloot zij Zangschool Krimpen op te richten.

Breed repertoire
Zangschool Krimpen wordt een gemengd kinderkoor waar kinderen vooral goed leren zingen. Maar daar blijft het niet bij. Tijdens de wekelijkse lessen van drie kwartier tot een uur besteedt Mirjam ook veel aandacht aan Algemeen Muzikale Vorming, het leren lezen van noten, het doen van ademhalingsoefeningen en leren bewegen op muziek. De liedjes die haar pupillen gaan zingen kiest ze uit een repertoire dat speciaal voor kinderkoren is geschreven, éénstemmig en meerstemmig, maar ook uit een breed aanbod uit de eigentijdse wereldmuziek. “Afrikaanse volksmuziek bijvoorbeeld is fantastisch om te zingen met jonge kinderen.”

Haar bedoeling is het lesseizoen steeds in drie of vier perioden te verdelen waarin naar een afsluitende voorstelling wordt toegewerkt. “Daarmee stellen we onszelf een doel waarin de kinderen hun pappa’s en mamma’s en andere belangstellenden kunnen laten zien en horen wat ze hebben geleerd.” Dat kan zijn in de vorm van een muzikale theatervoorstelling, een concert of een optreden samen met andere koren of orkesten. “Altijd weer reuze spannend en als de avond geslaagd is geeft dat de hele groep een voldaan gevoel”, weet Mirjam IJsseldijk uit ervaring. Ze was eerder als docente en dirigente verbonden aan het Nieuw Krimpenerwaards Kinderkoor dat regelmatig meewerkte aan grote concerten.

Wie Mirjam IJsseldijk zegt, zegt muziek. Ze begon haar studie met klassiek piano aan de conservatoria en Rotterdam en Den Haag en volgt nog steeds zanglessen in verschillende categorieën van klassiek tot licht, van opera tot musical en in alle talen. Kortom, ze is een veelzijdige sopraan die onder meer solo-optredens verzorgt en zingt in het kamerkoor Vocaal Ensemble Tiramisu. Daar tussendoor geeft zij haar passie al jarenlang door in haar eigen praktijk waar zij individuele piano en zanglessen geeft aan jong en oud. “Ik draag mijn liefde voor zingen en spelen graag over, vooral aan kinderen”, vertelt ze met veel enthousiasme.

Openbare les
Zangschool Krimpen gaat op dinsdag 29 januari van start met een gratis openbare les in De Tuyter voor alle kinderen die op de basisschool zitten. Uit de aanmeldingen worden twee groepen gevormd, één voor jongens en meisjes van vijf tot en met zeven jaar en één voor de acht tot en met twaalf jarigen.

Iedere dinsdag repeteert de jongste groep vanaf 15.45 uur en de oudste groep vanaf half vijf. In De Tuyter krijgt het koor de beschikking over een prachtige oefenruimte met daarin een vleugel waarop Mirjam haar pupillen gaat begeleiden.

Kijk voor meer informatie en aanmeldingen voor de openbare kennismaking les op www.zangschoolkrimpen.nl.

Dit bericht is 792 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief