Archieven

Dit bericht is 1085 keer gelezen

CABAUW – Na een ingrijpende restauratie wordt de Middelste Molen in Cabauw (bij Lopik) vrijdag 8 oktober weer officieel in werking gesteld. Bijna twee jaar duurde de restauratie van verschillende onderdelen van de poldermolen en de watergang. Nu kan hij weer doen waarvoor hij bijna 250 jaar geleden is gebouwd: water uit de polder malen. Zaterdag 9 oktober is iedereen tussen 12.00 en 16.00 uur welkom om de gerestaureerde molen te komen bewonderen.
Begin 2019 moest Utrechts Landschap de Middelste Molen stilzetten. De monumentale Pot-roeden waren in slechte staat en het risico was groot dat ze zouden breken. Er bleken meer problemen te zijn, waarop Utrechts Landschap een restauratieplan maakte en in samenwerking met ‘Vrienden van de Cabauwse Molen’ startte met het werven van fondsen voor de restauratie.
Restauratie
Dankzij vele gulle gevers en fondsen, heeft Utrechts Landschap het hele restauratieplan kunnen uitvoeren. Het begon met het herstel van de voorwaterloop en het aanbrengen van een nieuwe beschoeiing in 2019. In 2020 vond het meest ingrijpende deel van de restauratie plaats: de bijna 27 meter lange Pot-roeden werden uitgenomen en voor restauratie naar de molenmakerswerkplaats in Afferden vervoerd. De molen stond daarna maandenlang zonder wieken in het landschap. Ondertussen werd het gaande werk (draaiende onderdelen zoals het bovenwiel) opgeknapt. Ook is de molen in zijn geheel geschilderd. Nu de roeden terug zijn en de wieken zijn opgebouwd, staat de molen er weer prachtig bij: klaar om te malen en bezoekers te ontvangen.
Donaties
Voor de restauratie ontving Utrechts Landschap donaties van de provincie Utrecht (Parelfonds), het Molenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting TBI Fundatie, Stichting De Versterking, Stichting Dioraphte en Rabobank Utrechtse Waarden e.o. Daarnaast doneerden vele donateurs van Utrechts Landschap en van de ‘Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen’ voor de restauratie en hielden de ‘Vrienden van de Cabauwse Molen’ een aantal zeer succesvolle wervingsacties.
De Middelste Molen is eigendom van Stichting De Utrechtse Molens. Deze stichting besteedt het onderhoud en beheer van haar molens uit aan Utrechts Landschap.

Dit bericht is 1085 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief