Archieven

Dit bericht is 3049 keer gelezen

LEKKERKERK – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag zes jaar cel geëist tegen een 29-jarige man die verdacht wordt een dodelijk ongeval op de N210 bij Lekkerkerk te hebben veroorzaakt. Daarbij kwamen in december twee mensen om het leven en drie raakten er zwaargewond.

Aan het drama op de provinciale weg ging een verkeersruzie vooraf. Die begon zes kilometer eerder net voor de Algerabrug bij Capelle aan den IJssel, toen de verdachte vond dat hij bij het invoegen te weinig ruimte kreeg. ‘Jij mij vervelen, ik jou vervelen’, dacht hij toen en besloot verhaal te halen. In plaats van bij de volgende kruising af te slaan – zoals hij van plan was – zette hij de achtervolging in. Er werden over en weer gebaren gemaakt en onderweg maakte de verdachte meerdere verkeersovertredingen.

“Er zijn voor verdachte heel veel gelegenheden geweest om zijn gedrag te beëindigen”, zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank. “Hij heeft diverse rotondes, kruisingen en afslagen gepasseerd waar hij alsnog zijn eigen weg had kunnen vervolgen.” Maar zelfs toen de andere bestuurder meerdere rondjes over een rotonde reed, in de hoop dat verdachte zou afhaken, bleef hij volhouden.

‘Volstrekt onnodige slachtoffers van idioot gedrag’
Na zes kilometer was het de verdachte gelukt om voor de andere auto te komen. Op de provinciale weg N210 zette hij zijn auto stil, om zo ook de ander tot stoppen te dwingen. Het Openbaar Ministerie kwalificeert dat als roekeloos rijgedrag. ‘Ieder weldenkend mens weet dat je je auto daar niet zomaar kunt stilzetten”, zei de officier van justitie. “Verdachte heeft daarmee zonder noodzaak een zeer ernstig gevaar in het leven geroepen. Achteropkomend verkeer is volstrekt niet bedacht op een dergelijke situatie op die plaats op de weg en kan daar nauwelijks adequaat op reageren.”

Het ging dan ook mis. De bestuurder van een busje wist niet tijdig te remmen en reed met volle snelheid achterop de auto. Daarin zaten vier broers en de vriendin van een van hen. Zij en een van de broers, beide afkomstig uit Lekkerkerk, kwamen bij de klap om het leven, de drie anderen raakten zwaargewond. “Op die gitzwarte dag vlak voor kerst zijn zij het volstrekt onnodige slachtoffer geworden van het idiote gedrag van verdachte.”

Strafeis
Dat het uiteindelijk een andere bestuurder was die daadwerkelijk heeft gebotst, maakt volgens het Openbaar Ministerie niet dat verdachte daarmee niet schuldig is. De bestuurder van het busje kan volgens het OM wel een verwijt worden gemaakt, hij zal op een later moment ook voor de rechter moeten komen. Maar het is aan verdachte te wijten dat de risicovolle situatie is ontstaan, waardoor het ongeluk kon gebeuren. “Deze evidente schuld wordt niet weggenomen of verminderd door eventuele onoplettendheid van een andere bestuurder”, aldus de officier van justitie.

Sowieso ziet het Openbaar Ministerie geen omstandigheden die strafverminderend zouden kunnen wegen voor verdachte, in tegendeel. Behalve het creëren van een gevaarlijke situatie heeft verdachte ook meerdere verkeersovertredingen begaan tijdens de achtervolging. Verder werden in zijn bloed te hoge waardes THC en cocaïne gevonden, volgens eigen zeggen had hij de dag ervoor gebruikt.

Alles afwegend eiste de officier van justitie op zitting naast de zes jaar ook een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar. Tevens vroeg hij om de auto van verdachte, waarmee het feit is gepleegd, verbeurd te laten verklaren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dit bericht is 3049 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief