Archieven

Dit bericht is 2576 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Deze maand is het precies 75 jaar geleden dat de BS’er Heinz Lettink werd herbegraven, nadat hij op 7 mei 1945 omkwam bij een vuurgevecht in Veenendaal. Deze gebeurtenis is de aanzet geweest om een boek te maken, over de gebeurtenissen en oorlogsslachtoffers in de regio, tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Zij kwamen uit de Krimpenerwaard’. 

In restaurant Belvedère waren onlangs Hans Korevaar, Otto Ooms en Piet Niestadt bijeen om toelichting te geven aan RTV Krimpenerwaard. Schrijver Hans Korevaar (80) woont al ruim 55 jaar jaar in het Limburgse Geleen. “Ondanks dat ik al lange tijd uit Schoonhoven ben, heb ik nog veel contacten. Ook weet ik nog veel van families en bedrijven uit de vorige eeuw”, maakt de nog krasse schrijver duidelijk. “Mijn verbinding met Schoonhoven is nog heel sterk.”

Slachtoffers
Het boek gaat voornamelijk over de bijna driehonderd oorlogsslachtoffers uit de Krimpenerwaard. Daarnaast worden in het boek ook belangrijke momenten beschreven zoals de Duitse inval in mei 1940, de arbeitseinsatz, een brug te ver en het Englandspiel. Oppervlakkig lijkt het dat er in onze regio niet veel heeft afgespeeld tijdens de oorlogsjaren. “Gaandeweg tijdens ons onderzoek bleek dat toch veel mensen direct of indirect met de oorlog te maken hadden. Met name op het persoonlijke vlak, wat ook in het boek tot uitdrukking komt.”

De schrijvers Hans Korevaar (l) en Otto Ooms. Staand uitgever Piet Niestadt

Verhalen

Otto Ooms heeft Hans ondersteund bij het schrijven. Hij geeft aan dat er boeiende, ontroerende maar ook prachtige verhalen zijn opgetekend. “Zo kwam ik erachter dat er veel meer ‘vergissingen’ van geallieerden zijn geweest die slachtoffers hebben gemaakt. Ook is het interessant om je te verplaatsen in de denkwijze van die tijd. Dan ga je ook beter begrijpen waarom er ‘foute Nederlanders’ waren. In het boek wijden we daar ook een apart hoofdstuk over.” Zo kon Ooms vertellen dat er, als gevolg van gevechtshandelingen, meer dan tweehonderd Nederlanders omgekomen zijn na de bevrijding. Waaronder dus de Schoonhovenaar Heinz Lettink. 

Presentatie
De officiële presentatie van het boek zal op zaterdag 18 juli om 15.00 uur plaatsvinden in de bibliotheek van Schoonhoven. “Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan de kleindochter van Heinz Lettink”, geeft Piet Niestadt aan.  “De schrijvers Hans en Otto zullen daarna meer vertellen over de realisatie en achtergronden van het boek.” Piet heeft het boek uitgebracht met zijn uitgeverij. Daarnaast heeft hij, met zijn kennis en kunde, het boek gemaakt tot wat het nu is. Bestemd voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van de Krimpenerwaard tijdens de oorlogsjaren 1940 – 1945.

Zij kwamen uit de Krimpenerwaard’ is vanaf 18 juli verkrijgbaar voor 24,95 euro bij de plaatselijke boekwinkels.

Het graf van Heinz Lettink op de algemene begraafplaats in Schoonhoven

Dit bericht is 2576 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief