Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 889 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Jaren geleden was de naam al bedacht om verhalend te vertellen over het verleden. Een histograaf vinden we nog niet terug in de dikke Van Dalen. Met de lancering van het digitale tijdschrift ‘Zilver Histograaf’ zal opname in het woordenboek niet lang meer duren.

“Jaren geleden heb ik deze naam al vastgelegd”, maakt Rene Kappers duidelijk op het bankje voor de ingang van het Zilvermuseum. Sinds kort zonder zijn karakteristieke ‘Ted de Braak’ snor. “Er zitten twee elementen in, het verleden, de historie en graaf van schrijven, zoals de Telegraaf.” Als hoofdredacteur is hij mede verantwoordelijk voor dit nieuwe magazine.

Blijven steken
Rene is binnen het Goud- en Zilverwereldje geen onbekende. Diverse titels zijn hem in de loop van de jaren toebedeeld. Zoals Ereburger en Ambassadeur van Schoonhoven, erelid van het Goud – en Zilversmids Gilde St Eloy en de onderscheiding met de Jan van Beamontpenning. Wat opvalt is dat hij zijn arbeidzame leven maar twee jaar ‘in het vak’ heeft gezeten. “Ik kom uit Rotterdam waar ze geen ateliers hebben zoals hier. Mijn vader zei dat ik beter wat anders kon gaan doen. Hij waarschuwde mij dat je dan je hele leven op een zolderkamertje zit. Ik ben een beetje blijven steken als een soort eerstejaars leerling”, schatert hij.

Meesterproef
Zilver Histograaf is een volgende stap om verhalen en informatie te delen over de meer dan duizend meesters, hun werk en hun stad. “De eerste goudsmid die we kennen is van 1360”, licht Kappers toe. “Het predicaat meester komt uit de gildetijd.  Als je volleert was in het vak, dan kon je de meesterproef afleggen. Het Gildebestuur gaf je een opdracht die beoordeeld werd door de leden. Later gingen de smeden zelfstandig werken en merkten ze hun producten met een eigen teken. Hierdoor werd verantwoording genomen voor het werk wat ze afleverden.”

Music for the Millions
Samen met een enthousiast team worden sinds deze maand verhalen gepubliceerd over de rijke geschiedenis van zilver en goud. “Het is geen tijdschrift a la ‘Music for the Millions’, maar is juist toegespitst op liefhebbers. We bereiken hiermee een speciale lezerskring”, aldus Rene. “De website is vrij toegankelijk. Degene die zich abonneren krijgen een melding als er een nieuw artikel wordt geplaatst. Inmiddels zijn bijna zeshonderd abonnees aangesloten.

Rene Kappers is zaterdag 13 maart te gast op ons radiokanaal tussen 12.00 en 14.00 uur. Neem ook een kijkje op zilverhistograaf.nl.

Dit bericht is 889 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief