Archieven

Dit bericht is 1005 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven zondag 17 oktober om 14.15 uur een Zilvercollege met in de schijnwerpers zilversmid Jan van Nouhuys. Belangstellenden kunnen plaatsnemen in de collegebanken en in vogelvlucht leren over het oeuvre en werk van de zilverkunstenaar. Na de lezing is er gelegenheid Nouhuys’ werk van dichtbij te bewonderen in de expositie ‘Ground Hope’. Ook is het mogelijk het boek ‘Zilverkunst’ te kopen en laten signeren.

Jan van Nouhuys startte zijn eigen atelier in een lastige periode voor zilversmeden. In de jaren zeventig werd het bezit van zilveren gebruiksvoorwerpen namelijk als oubollig aanschouwd. De vraag naar zilver daalde en veel smeden gingen over op het maken van sieraden. Echter boeide sieraden Van Nouhuys niet. Hij wilde aan de slag met ‘groot zilver’ en zo geschiedde het. Met een gedreven ondernemersgeest zette hij door en bracht hij het ambacht zilversmeden op vernieuwende wijze onder de aandacht.

De expositie ‘Ground Hope’ van Van Nouhuys is verlengd tot en met 9 januari. Jan neemt de bezoeker hierin mee op weg naar een lichtpunt aan de horizon. Te zien zijn inspirerende, grappige en bijzondere zilveren objecten als Goede Morgen Overkant, Briesje en Au Claire de la Lune.

In het tweetalige boek ‘Jan van Nouhuys – zilverkunst – grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst’ beschrijft Journalist en kunstcriticus Marc Couwenbergh het leven en werk van Jan van Nouhuys. Het boek is een goede inleiding op een bezoek aan het museum en biedt diepgang voor de bezoeker die geïnspireerd raakt door de expositie.

Het boek is te koop in het Zilvermuseum voor 29,95 euro. Reserveringen voor de lezing kunnen worden gedaan via het e-mailadres reservering@zilvermuseum.nl of telefonisch (0182) 385612. De toegangsprijs is 7,50 euro exclusief entree. Er zijn maximaal dertig plekken beschikbaar. Info: www.zilvermuseum.com.

Dit bericht is 1005 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief