Archieven

Dit bericht is 1161 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In heel Nederland hebben theaters en musea vandaag geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Afgelopen zaterdag mochten de winkels de deuren weer openen, maar de horeca en cultuursector blijven voorlopig nog gesloten. Tot ongenoegen van museumdirecteur Marcel Teheux: “Het valt niet meer uit te leggen.”

In heel het land zijn theaters en musea omgetoverd tot kapsalons, sportscholen of zoals bij het Zilvermuseum in Schoonhoven; in een winkel. “Wij hebben vandaag de winkel van ons museum geopend om te laten zien dat we het niet eens zijn met de huidige maatregelen. Ook de tentoonstelling van Maja Houtman en Karin Kortenhorst op de eerste etage is open voor publiek, want alles wat daar te zien is, is ook te koop. In feite is het dus gewoon een winkel”, legt Teheux uit.

“De onderliggende boodschap is dat cultuur heel belangrijk is. Er wordt heel makkelijk overheen gestapt en musea moeten verplicht gesloten blijven, maar cultuur is voedsel voor de geest. Het is niet alleen belangrijk voor volwassenen, maar juist ook voor kinderen.”

‘Altijd meegewerkt’
De directeur van het Zilvermuseum snapt niet dat hij niet gewoon open mag. “Ik kan het niet meer uitleggen. Na de persconferentie van vorige week kreeg ik een uitnodiging voor een opening van een galerie die gouden en zilveren sieraden verkoopt. Er stond dat het een feestelijke heropening zou zijn, omdat zij weer open mogen als galerie/ winkel. Ja en ik kan  gewoon echt niet uitleggen wat het verschil is tussen een galerie en een museum.”

“Daarnaast hebben wij altijd alles gedaan wat van ons werd gevraagd. We hebben een reserveringssysteem gekocht, dus we kunnen heel goed regelen hoe veel mensen er tegelijkertijd binnen zijn. We kunnen voldoende afstand bieden, we hebben spatschermen, het personeel is gevaccineerd, we hebben mondkapjes, looproutes. We hebben gewoon alles wat er maar nodig is om het hier veilig te maken”, zegt Teheux. “De supermarkten zijn gewoon open en daar is het feitelijk onveiliger dan bij welk museum dan ook en toch mogen wij niet open. Hoe kan ik dit nog uitleggen aan de mensen?”

‘Niet meer vol te houden’
Het Zilvermuseum hoopt met deze landelijke protestdag dat de ogen van het kabinet worden geopend. “De cultuursector is over het algemeen heel braaf en stil geweest de afgelopen twee jaar. Maar ik denk dat, dat nu wel richting het einde is en we moeten gewoon terug naar het ‘normaal’, want dit is niet uit te leggen en ook niet meer vol te houden.”

Er zijn vandaag al een aantal mensen komen shoppen in het museum. “We hebben ook al wat dingen verkocht en eigenlijk is iedereen die is geweest enthousiast over het museum. Stiekem zit ik wel te wachten tot de handhaving komt, want de gemeente heeft gezegd dat ze wel willen handhaven. Wat ik ook begrijp, want het is hun taak. Dus ik ben benieuwd of ze wel of niet komen”, aldus Teheux.

Dit bericht is 1161 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Zilvermuseum Schoonhoven voor een dag geopend als winkel: ‘Het kan zo niet langer’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief