Archieven

Dit bericht is 2245 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Het Gerechtshof in Den Haag houdt komende woensdag een rechtkamerzitting rondom de aangifte die Leon Houtzager deed tegen dominee Kort van de streng christelijke Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Kort kwam in opspraak omdat hij opriep om homo’s ‘uit te bannen’. Houtzager (foto rechts) wordt bijgestaan door de gerenommeerde advocaat Gerard Spong.

Kort deed zijn oproep eind maart 2020 in een brief aan de gemeente Krimpen aan den IJssel. Omdat wij LHBTI’s accepteren in onze samenleving roepen wij het coronavirus op ons af, zo suggereerde hij in zijn brief. Houtzager, homo en destijds inwoner van Krimpen aan den IJssel, deed hiervan aangifte wegen discriminatie, groepsbelediging en aanzetten tot haat.

Naar aanleiding van deze aangifte was Houtzager, secretaris van COC Rotterdam, in februari van dit jaar in het programma BOOS van Tim Hofman. In deze aflevering werd uitgelegd dat het Openbaar Ministerie weliswaar erkende dat er sprake was van discriminatie en groepsbelediging, maar deze zaak niet wilde oppakken vanwege artikel 6 van de grondwet.

Tegen deze uitspraak van het OM is Houtzager in bezwaar gegaan en met succes. Het gerechtshof in Den Haag heeft hem uitgenodigd voor een raadkamerzitting op woensdagmiddag 28 juli. Advocaat Gerard Spong zal Houtzager daarbij bijstaan.

“Samen met de heer Spong ga ik mijn uiterste best doen om de rechters ervan te overtuigen dat het OM een verkeerde beslissing heeft gemaakt en deze zaak alsnog moet oppakken”, zegt Houzager op de website van het COC. “Als ik in het gelijk gesteld word dan zal dit een enorme verandering voor Nederland betekenen. Gerard Spong en ikzelf zijn namelijk van mening dat toetsingsmethode waarmee discriminatie, groepsbelediging en haat zaaien nu wordt vastgesteld verouderd is en toe is aan vernieuwing. Ons uitgangspunt is dat artikel 6 niet gebruikt mag worden als excuus om andere wetten te overtreden. Niemand zou boven de wet mogen staan, ook een dominee niet. De Tweede Kamer kijkt mee en rechters krijgen nu de kans hier jurisprudentie over te schrijven. Met een uitspraak in mijn voordeel kunnen we een duidelijk signaal afgeven dat het haat zaaien richting LHBTI’s, door wie dan ook, moet stoppen.”

Houtzager heeft vijfduizend euro nodig voor zijn juridische bijstand. COC Nederland heeft daarom besloten hem te steunen door middel van een crowdfundingactie.

Bron en foto: COC.

Dit bericht is 2245 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief