Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 873 keer gelezen

De Krimpenerwaard is een schitterend natuurgebied waar er alles aan wordt gedaan om de oorspronkelijke begroeiing en diersoorten terug te halen. Dat betekent echter niet dat je er als recreant niet mag komen. Volg de paden of sloten en geniet van deze natuur. 

Weidevogels en bloemen, ze worden gemist. De Friese journalist Jantien de Boer schreef daar al eerder het boekje Landschapspijn over. Raaigras en schraal boerenland zorgen ervoor dat die weidevogel, zoals de bekende grutto, zich minder laat zien. In de veenweiden Krimpenerwaard wordt vooral kruidenrijk gras gerealiseerd dat insecten bevat waardoor ook de vogels terugkeren. Brede slootkanten zorgen voor een fijn leefgebied voor de weidevogels en het heldere water biedt voeding als visjes en waterplanten.

Als recreant kun je er heerlijk wandelen. Natuurlijke wandelingen tref je aan op sites als wandelnet.nl waar je met een voor de lunch gevulde Dakine rugzak een fantastische tocht kunt maken. Het gebied in Zuid-Holland biedt een scala aan bezienswaardigheden voor wie oog heeft voor deze mooie en vooral oorspronkelijke natuur.

Extra tip: er is een poëziewandelroute in het leven geroepen in Haastrecht. De gedichten in de wandelroute zijn afkomstig uit de verzamelbundel ‘Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee. Het Groene Hart in 654 gedichten door Arjen Struik’.

Typisch Hollandse wandeling door het weiland
In de Nespolder bij Bergambacht wandel je door de weilanden van paaltje naar paaltje. Een echt pad is er niet en dit is dus een wandeling voor de diehards. Honden mogen niet mee vanwege beschermde vogelgebieden in de buurt, maar het is de moeite waard zo’n wandeling eens mee te maken. Een typisch Hollandse wandeling door de polder wordt het genoemd. Parkeren kun je langs de N210 tussen de afslag Berkenwoude en de rotonde bij Bergambacht.

Prachtige kilometerslange fietsroute
Wie er liever fietst kan maar liefst 65 kilometer afleggen als je de hele fietsroute Malen en pompen van Staatsbosbeheer volgt. De route gaat van Gouda tot aan het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht en start bij het station in Gouda. Een aanrader. Stop de Eastpak rugzak in de fietstas voor als je tussendoor dat museum wilt bezoeken.

Ontdek het gebied vanaf het water
Varen kun je er ook. Het zogenoemde slagenlandschap biedt brede sloten waar je prima doorheen kunt varen en het gebied vanaf het water kunt ontdekken. Dat biedt een heel ander zicht. Het is mogelijk in Berkenwoude (Achterbroek), Haastrecht, Lekkerkerk (Loetbos), Schoonhoven, Krimpen aan den IJssel en Stolwijk het water op te gaan. Een huursloep of kano behoren tot de mogelijkheden.

Gewoon uit het werk vandaan met de kano een tocht maken? Doen. Stop de laptop goed weg in een laptop sleeve en vervolgens in een stevige tas en een waterdichte ton. Vervolgens is het heerlijk bijkomen na een drukke werkdag.

Bezoek een weekmarkt en een theetuin
Voor een versnapering kun je terecht bij de vele theetuinen, restaurantjes en cafés. Die theetuinen zijn er trouwens volop. Zoals in Haastrecht, Gouda en Bergambacht. Wil je ook nog even winkelen, denk dan ook eens aan het bezoeken van een weekmark in bijvoorbeeld Ouderkerk aan den IJssel, Berkenwoude of Stolwijk. Vrijwel iedere dag van de week is er wel ergens een weekmarkt te bezoeken.

[ingezonden]

Dit bericht is 873 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief