Archieven

Dit bericht is 1012 keer gelezen

berekuilKRIMPEN A/D LEK/OUDERKERK A/D IJSSEL – Het is inmiddels 25 jaar geleden dat Peter en Marjan Schaper hun winkel in brood- en banket overdeden aan bakker Casteleijn. In de vier jaar ervoor waren ze bijna dag en nacht te vinden in bakkerij ’t Hoekpunt. Hun zaak op winkelcentrum ’t Carillon was populair onder de Krimpense bevolking.
Dat succes had zijn prijs, want Peter en Marjan kwamen nauwelijks aan iets anders toe dan aan werken in de bakkerij en in de winkel. Ze besloten het iets rustiger aan te gaan doen en begonnen in Ouderkerk aan den IJssel De Berekuil. Aanvankelijk in een klein winkeltje aan de Kalverstraat waar ze in een interieur in de stijl van Anton Pieck snoepwaren zoals zuurstokken, trekdrop en andere zoete lekkernijen verkochten. Maar als snel kriebelde het weer en terwijl Marjan cadeauartikelen in het assortiment opnam legde Peter zich toe op het maken van bonbons en andere producten van chocolade.
Vooral de eigengemaakte geschenken van chocolade en marsepein werden razend populair. Klanten uit Ouderkerk en wijde omgeving bestellen tot op de dag van vandaag een toepasselijke creatie ter gelegenheid van een verjaardag, een jubileum of huwelijksfeest. De cliënt kan kiezen uit een breed assortiment of komt zelf met een idee en Peter maakt er iets moois van.
De bonbons vinden eveneens gretig aftrek. Medewerker Gerben deed meermalen mee aan internationale wedstrijden en viel met zijn zelf ontworpen bonbons regelmatig in de prijzen.
Opleiding
Zoon Luuk was van jongs af aan in de chocolaterie en in de winkel te vinden. Niet alleen om te snoepen; hij hielp al snel mee waar hij kon. Niet verwonderlijk dat Luuk besloot een opleiding tot patissier en chocolatier te volgen. Een pittige opleiding in Brugge, waar hij vier jaar lang in een streng gerund internaat verbleef. Daar, in het centrum van de wereld van chocoladebonbons, leerde hij de kneepjes van het vak om aansluitend een jaar stage te lopen bij de in Den Haag beroemde patissier Jarreau.
In 2015 keerde Luuk terug op het nest en werd de bedrijfsruimte uitgebreid met een banketbakkerij waar hij met enkele medewerkers de lekkerste taartjes en gebakjes creëert en produceert. “We hebben een vast assortiment en bedenken daarnaast iedere keer weer iets nieuws”, vertelt Luuk enthousiast. De gebakjes die in de vitrine staan te pronken zien er niet alleen bijzonder uit, zo smaken ze ook.
Combinatie om van te smullen
Inmiddels is Luuk twintig jaar oud en vindt hij het tijd om voor zichzelf te beginnen. Op dit moment is hij nog druk aan het verbouwen om half mei Luux bij de Berekuil te openen aan de Markt in Krimpen aan de Lek. Luux wordt een combinatie van een ijssalon, waarin Luuk ter plekke 24 soorten ijs gaat bereiden, een chocolaterie waarin hij de bonbons en andere chocolade creaties van zijn vader gaat aanbieden en een patisserie waarin hij zijn taarten en gebak gaat verkopen. Een combinatie om van te smullen! Niet alleen voor thuis, maar ook meteen in de winkel.
“We richten een lunchroom in waar onze cliënten kunnen genieten van koffie of thee met gebak of chocolade, een vers gemaakt ijsje of zelfs van een high tea.” Vanaf hun zitplaats kunnen de bezoekers door een glazen wand meekijken hoe hun traktatie wordt bereid. Voor de winkel komt een terras waar het bij mooi weer goed toeven zal zijn. Ook ’s avonds want de bedoeling is dat de ijssalon gedurende de zomermaanden zeven dagen per week tot 22.00 uur open blijft.
Nog even wachten tot Luux bij de Berekuil de deuren in Krimpen aan de Lek opent, maar wie het water nu al in de mond loopt kan natuurlijk dagelijks terecht bij De Berekuil aan de Kalverstraat in Ouderkerk.

Dit bericht is 1012 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief