Archieven

Dit bericht is 1002 keer gelezen

IMG_0398LEKKERKERK – Tot het einde van de negentiende eeuw had vrijwel elk dorp een eigen schaatsenmaker. Op de zolder van zijn dijkwoning aan de Opperduit heeft de 71-jarige Wim van Herk een grootse uitstalling van houten schaatsen. Zo’n dertig verschillende soorten zijn het resultaat van ongeveer veertig jaar verzamelen.

“Er liggen hier ongeveer vijfhonderd paar schaatsen”, vertelt Wim zichtbaar trots in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “De oudste schaatsen zijn zo’n driehonderd jaar oud. Ik verzamel Hollandse houten schaatsen uit verschillende streken. Hier in de regio waren verschillende schaatsenmakers actief zoals Stienus in Krimpen aan de Lek , de neven Gerrit en Jan Spoormaker in Ouderkerk aan de IJssel en Bezemer in Stolwijk. Vanaf ongeveer 1920 verdwenen de plaatselijke schaatsenmakers en werden de schaatsen gemaakt in fabrieken van onder andere Nooitgedacht en Batavus.”

Wim heeft vanaf jongs af aan een zwak voor schaatsen gehad. Echter is het ooit begonnen met het verzamelen van sleeën. “Dit neemt alleen te veel ruimte in beslag dus daar ben ik dan maar mee gestopt.” Op de vraag of deze hobby veel geld kost geeft Wim aan dat het erg meevalt. “Vaak krijg ik van mensen schaatsen aangeboden omdat ze weten dat ik deze verzamel.  Het kost natuurlijk geld omdat ik ze ook aankoop bij handelaren of via internet. Maar het moet wel leuk blijven dus ik maak het niet te gek. Ik ben lid van de Verzamelkring de Poolster, een vereniging van verzamelaars van schaatsen. We delen dan ervaringen met elkaar. Ook kunnen er schaatsen gekocht worden van andere leden. Die verkopen hun verzameling vanwege bijvoorbeeld verhuizing of ziekte. Daardoor kunnen ze de verzameling vaak niet meer zelf behouden.”

Regelmatig geeft Wim in de regio lezingen over het schaatsen in vroeger tijden. Daarbij laat hij ook filmbeelden zien van onder andere de Negendorpentocht. Het is inmiddels alweer 22 jaar geleden dat deze tocht voor het laatst werd verreden. “Veelal zijn de mensen enthousiast en verbaasd dat er zoveel soorten schaatsen zijn. Ik neem altijd allerlei schaatsen mee die ze dan kunnen bekijken.” Zelf schaatst hij nog regelmatig en is tweemaal per week te vinden op de kunstijsbaan in Den Haag. Nee, je ziet ‘m niet op houten schaatsen. Wim trekt zijn rondjes op moderne klapschaatsen. “Ze zijn op maat gemaakt want mijn rechtervoet is twee centimeter langer dan de andere voet.”

Mocht de Negendorpentocht weer uitgeschreven worden, dan is Wim erbij. “Ja, dat lukt me nog wel om die uit te rijden”, glundert de schaatsliefhebber, terwijl hij nog een keer kijkt naar zijn medailles van vorige edities. Driemaal heeft hij deze tocht geschaatst. Op het medaillebord is nog genoeg ruimte voor een aantal extra medailles. Laat de winter dan ook maar doorzetten.

Het gehele gesprek met verzamelaar Wim van Herk is komende zaterdag te beluisteren tussen 12.00 en 14.00 uur op de radio bij RTV Krimpenerwaard.

IMG_0400

Dit bericht is 1002 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief