Archieven

Dit bericht is 2187 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Mensen met een lichamelijke beperking komen snel in een isolement. Al ruim zeventig jaar zetten vrijwilligers van de Zonnebloem zich in om deze mensen te helpen. Ook in onze regio is de plaatselijke afdeling actief.

“Er waren tot vorig jaar niet zo veel vrijwilligers meer”, vertelt Leny Vermeulen. “Het was een beetje ingezakt, maar gelukkig is er nieuw leven ingeblazen.” Zelf is ze dit jaar gestart als bestuurslid ‘bezoekwerk’. Jarenlang heeft ze in de zorgsector gewerkt. Na haar pensionering miste ze het contact met mensen. Via de website van de gemeente is ze bij de Zonnebloem gestart. In de Krimpenerwaard zijn vijf coördinatoren bezoekwerk werkzaam. Lenny houdt contact met hen en adviseert waar nodig. Een taak die ze met veel enthousiasme invult.

Activiteiten
Bestuurlijk is de Zonnebloem Krimpenerwaard twee jaar geleden ontstaan uit vijf verschillende entiteiten. Plaatselijk zijn vrijwilligers actief en is onderling contact voor samenwerking en inspiratie. Helaas is de vrijwilligersmix op dit moment niet optimaal. In Schoonhoven is men op zoek naar vrijwilligers die helpen om activiteiten uit te voeren. In de andere vier kernen is men juist op zoek naar organisatoren. Vooral jonge mensen worden gezocht. “Ik besef dat dit erg moeilijk is”, zucht Leny. Ze geeft een voorbeeld van een negentienjarige deelnemer in Ouderkerk a/d IJssel. “Hij zou het geweldig vinden als er een maatje is die met hem iets gaat ondernemen Al is het maar een stukje rijden met de auto.”

Wat voor activiteiten worden ondernomen? Vermeulen somt een aantal op: “denk aan een bingomiddag, kersen eten, stukje wandelen, een theaterstuk bijwonen of gewoon bij iemand een kopje koffie drinken. Belangrijkste is dat mensen even aandacht hebben en uit hun dagelijkse sleur worden gehaald. Daarbij wordt de samenwerking gezocht met Welzijn Krimpenerwaard.”

Genieten
Alles wat je wilt ondernemen, moet ook geregeld worden. Op het lijf geschreven door oud secretaresse Mirjam van Muiden die sinds enige maanden coördinator activiteiten is. In haar arbeidzame leven heeft ze veel bijeenkomsten geregeld. Toch is dit andere koek. Mirjam: “ik was best de eerste keer gespannen. Dat komt omdat je ook met het vervoer te maken hebt. De deelnemers zijn rolstoel gebonden en dat is net even anders.” Gelukkig is het haar tot nu toe goed afgegaan. “Het genot van de mensen, dat ze zo genieten, daar doe je het voor”, maakt ze bevlogen duidelijk.

Feest
De eerstvolgende activiteit is een feestmiddag op donderdag 4 november in gebouw de Drie Maenen in Ouderkerk a/d IJssel. Streekzanger en entertainer Peter Dons treedt op met bekende liedjes. Voor meer informatie over de Zonnebloem: www.zonnebloem.nl/krimpenerwaard.

Lenny Vermeulen en Mirjam van Muiden waren zaterdagmiddag te gast op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 2187 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief