Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1067 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Als je sommige berichten over de toekomst van het klimaat moet geloven, dan lijkt het wel een hopeloze zaak. Coöperatie Waardstroom denkt daar anders over. “Samen kunnen we niet alleen klimaatverandering afremmen, maar ook wat goeds door voor onze omgeving en onszelf.” We spreken met Laurens Bosman, één van de oprichters van Waardstroom.

Waardstroom is van plan om een staldak net buiten Haastrecht vol te leggen met zonnepanelen. Leden van de coöperatie financieren de installatie en maken het daarmee mogelijk om meer duurzame stroom uit de buurt te krijgen.

Bosman: “Deelname aan ons project, Zonneroos Haastrecht, is een makkelijke manier om wat te doen voor het klimaat. Je draagt echt een steentje bij, en niet met een project ver weg, maar gewoon hier in de buurt. Je kan naar de provinciale weg in Haastrecht fietsen en zien waar jouw stroom vandaan komt. De leden mogen ook op een financieel rendement rekenen: gedurende vijftien jaar zo’n vier procent per jaar.”

Zonneroos Haastrecht is het tweede project van Waardstroom. Een jaar geleden is Zonneroos Vlist in gebruik genomen. De installatie ligt op een schuurdak aan de Bonrepas in Vlist. Bosman: “De opbrengst van het eerste jaar heeft onze verwachtingen duidelijk overtroffen, en daarom kijken we met vertrouwen vooruit naar het tweede project.”

Voor het project krijgt Waardstroom subsidie van de gemeente Krimpenerwaard, de provincie Zuid-Holland en de rijksoverheid. Bosman: “De subsidievoorwaarden vereisen dat het gros van de deelnemers in de buurt van de installatie woont, dus bijvoorbeeld in Haastrecht, Oudewater, Stolwijk, Vlist, Gouderak of Gouda Goverwelle. Er is beperkt ruimte voor mensen die buiten dit gebied wonen, bijvoorbeeld in het westelijke deel van Krimpenerwaard. Ook bedrijven en verenigingen kunnen deelnemen. Voor hen gelden wel een paar voorwaarden, dus ik zou zeggen: neem even contact op met Waardstroom als je met je bedrijf of vereniging deel wilt nemen. Inmiddels is rond de 75 procent van de zondelen gereserveerd. Er kunnen dus nog meer mensen meedoen, maar wacht niet te lang, want vol is vol.”

Op dinsdag 14 december houdt Waardstroom een online informatieavond. Aanmelden kan via info@waardstroom.nl. Alle informatie staat ook op waardstroom.nl.

Bosman: “Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er stroom uit het stopcontact komt. Maar die stroom moet wel ergens vandaan komen. Ik vind dat we verantwoordelijkheid hebben voor de opwekking van onze energie. Door lokaal en duurzaam stroom op te wekken exporteren we niet onze problemen. Ik werk graag mee aan een toekomstgerichte energievoorziening in de Krimpenerwaard.”

Dit bericht is 1067 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief