Archieven

Dit bericht is 768 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Op een vijftal plaatsen kwamen afgelopen woensdag zo’n 130 statushouders, vrijwilligers en belangstellenden bijeen voor een gezellige picknick.  Na een lange tijd was het eindelijk weer mogelijk elkaar te zien, te spreken en ervaringen met elkaar te delen.  Daarbij was de presentatie van een kookboekje met wereldgerechten, gebaseerd op tomatenpuree.

“De afgelopen periode waren voornamelijk veel online bijeenkomsten”, maakt Geerilda Verstoep duidelijk. “Je merkt dat iedereen er aan toe is om elkaar weer te zien.” Namens Krimpenerwaard Intercultureel (KIC) treffen wij haar in het Schoonhovense Springerpark. “We hebben besloten een picknick te houden, gekoppeld aan Internationale Vluchtelingendag.” In het park is het een kleurige mengelmoes aan verschillende culturen die deelnemen aan deze samenkomst. Er wordt gelachen, gezongen, gedanst, contacten gelegd en vooral genoten van het mooie weer.

Getraumatiseerd
Geerilda leidt een vrouwengroep van statushouders waarbij de helpende hand wordt geboden om verder te integreren. Het is ook niet niks wat velen hebben doorgemaakt. Huis en haard achtergelaten en dan terechtkomen in een vreemd land waar je de taal niet spreekt, niemand kent en vooral geen weet hebt hoe alles werkt. “Samen leren we de taal en de gebruiken. We hebben veel lol maar delen ook met elkaar de verdrietige dingen.” Ze benadrukt dat veel statushouders getraumatiseerd zijn en het jaren kan duren voordat dit verwerkt is. Anderzijds is het voor de vrijwilligers prachtig en dankbaar werk. “Door aanraking met verschillende culturen verrijkt het je en ontstaat begrip en verwondering.”

Samenwerking
De bijeenkomst voor de statushouders was niet alleen een initiatief van Krimpenerwaard Intercultureel. Een mooie samenwerking is gerealiseerd met Welzijn Krimpenerwaard en Vluchtelingenwerk Krimpenerwaard.  Iedere organisatie heeft zijn eigen deelgebied waarbij Vluchtelingenwerk vooral zorg draagt voor het bijstaan in huisvesting, maatschappelijke begeleiding en het geven van inburgeringscursussen. Communicatiemedewerkster Sarah van der Vliet zorgt bij Vluchtelingenwerk Krimpenerwaard voor de berichtgeving op social media. Sinds kort doet ze dit voor Noord Nederland op betaalde basis. “Drie dagen in de week verzorg ik de communicatie voor Vluchtelingenwerk in Groningen, Friesland en Drenthe.  Ik ga daar ook asielcentrums (AZC) bezoeken waaronder die in Ter Apel. Voor de Krimpenerwaard blijf ik dit op vrijwillige basis doen”, vertelt ze enthousiast.

Presentatie kookboekje
Niet onbelangrijk is de presentatie van het in eigen beheer gemaakte kookboekje. Afgelopen Valentijnsdag kreeg de vrouwengroep van KIC een tas met daarin onder andere een potje tomatenpuree. De opdracht was om een gerecht te maken waarin tomatenpuree is verwerkt. Schrijf het recept uit en maak een foto van het eindresultaat.  Het was een leuke, soms moeilijke maar overheerlijke opdracht. Al snel ontstond het idee om hier een boekje van te maken. Boordevol internationale gerechten uit landen als Sudan, Congo, Japan, Syrië en Eritrea. Herman Stomphorst, voorzitter van KIC, reikte woensdag in Lekkerkerk het eerste exemplaar uit aan wethouder Lavinja Sleeuwenhoek. Zij benadrukte hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken en onderstreepte de boodschap van Wereldvluchtelingendag. Samenvattend is het voor alle betrokkenen een geslaagde dag geweest.

RTV Krimpenerwaard heeft opnamen gemaakt in het Springerpark. Te beluisteren op de radio zaterdag 19 juni tussen 12.00 en 14.00 uur.

 

 

Dit bericht is 768 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief