Archieven

Dit bericht is 3778 keer gelezen

SCHOONHOVEN- “Mijn kantoor aan huis is nog niet helemaal klaar” lacht Florette Eikelenboom vrolijk. Dus schuift ze wat spullen aan de kant en nemen we plaats aan haar eettafel. Daar doet ze haar verhaal.

Florette kwam in aanraking met zorgverlening door haar werkzaamheden als financieel administrateur in een hospice waar ook ondersteuning thuis wordt verleend. Het gaf haar het inzicht dat ze ook zelf wel wat meer in de zorg wilde doen en zo kwam ze uit bij Zorgmaatje aan Huis.

Aanvullende zorg
Zorgmaatje aan Huis is een relatief nieuwe speler op de steeds diverser wordende zorgverleningsmarkt. Sinds begin dit jaar levert de organisatie aanvullende mantelzorg aan huis die wordt verzorgd door zorgmaatjes. Die vinden het fijn om ouderen en hulpbehoevenden ondersteuning in eigen huis te bieden. Zo kunnen die prettiger thuis blijven wonen en voelen ze zich minder alleen. Zorgmaatjes bieden gezelschap en een luisterend oor.

Ze helpen een handje in het huishouden of in de tuin en gaan als de cliënt het wil mee naar een arts, een museum, park of bos of naar de supermarkt. Kortom, ze zijn er voor al die bezigheden die mensen met een beperking nog graag zouden willen doen, maar niet zelfstandig meer kunnen. Medische zorg en persoonlijke verzorging bieden deze zorgmaatjes niet, daar zijn thuiszorgorganisaties met gediplomeerde verpleegkundigen voor.

Lucht voor mantelzorgers
Zorgmaatjes zorgen ervoor dat niet alleen de cliënten zelf worden bijgestaan, maar geven ook hun mantelzorgers wat meer lucht en tijd om eens aan zichzelf en hun eigen behoeften te denken.

Tekst gaat verder onder foto

Anders dan bij veel andere welzijnsorganisaties werken bij Zorgmaatje aan huis geen vrijwilligers. Zorgmaatjes ontvangen een salaris op basis van het aantal uren dat ze worden ingezet en hebben zelf een zekere mate van vrijheid in het aantal uren dat zij beschikbaar willen zijn en wat zij het liefste willen doen. Het spreekt voor zich dat zorgmaatjes wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

De loonkosten worden  voornamelijk betaald uit de bijdragen die de cliënten betalen. Dat kunnen ze uit eigen zak doen, maar meestal komen zij in aanmerking voor één van de vele subsidieregelingen die er zijn voor de doelgroep. Denk aan het Persoonsgebonden Budget (PGB), de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Wet Langdurige Zorg (WLZ) of de eigen zorgverzekering. Voor veel mensen een ondoordringbaar woud aan mogelijkheden, maar Zorgmaatje aan Huis helpt graag het juiste loket te vinden en de aanvraag te verzorgen.

Zorgondernemer
Florette is zorgondernemer voor de Krimpener- en Lopikerwaard, één van de regio’s waar de onderneming actief is. Haar voornaamste taak is het koppelen van de zorgvrager aan het meest geschikte zorgmaatje. “Want er moet natuurlijk wel een klik zijn tussen beide partijen ander wordt het niets.” Dus maakt ze met nieuwe zorgmaatjes uitgebreid kennis en bezoekt ze nieuwe cliënten thuis om te beoordelen waar de behoeften liggen. Pas als ze er vrij zeker van is dat het gaat lukken worden de cliënt en het zorgmaatje aan elkaar voorgesteld om samen te beslissen of ze met elkaar in zee willen.

Daarnaast onderhoudt Florette contacten met gemeenten, verzekeraars, thuiszorginstellingen, welzijnsorganisaties en andere instanties die in de zorg actief zijn. “Sinds ik op 1 oktober in deze functie ben begonnen, ben ik mijn netwerk in deze wereld flink aan het uitbouwen.”

Vraag en aanbod
“De vraag is minstens zo groot als het aanbod” stelde Florette al vast. Dus is ze in haar hele werkgebied op zoek naar mensen die zorgmaatje willen worden.

“Zorgmaatje aan Huis worden is een goed idee voor wie parttime wil werken en graag iets betekent voor een ander. Met enkele uren werk, per dag of per week, kun je écht het verschil maken in iemands leven. Je beleeft er bovendien zelf veel plezier aan.”

Kijk voor meer informatie op www.zorgmaatjeaanhuis.nl of neem voor een nadere kennismaking meteen contact op met Florette Eikelenboom via 06-19117605 of schoonhoven@zmah.nl.

 

Dit bericht is 3778 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief