Archieven

Dit bericht is 1665 keer gelezen

GOUDERAK- “Het bad is van ons en voor ons”, zegt Coen van Kooten over zwembad de Baan in Gouderak. Het zwembad is de trots van het dorp. Zaterdag wordt gevierd dat het zwembad 50 jaar bestaat.

Eigenlijk bestaat het zwembad inmiddels 51 jaar, maar vanwege corona kon een groot feest niet eerder gevierd worden. In 1971 opende de deuren van het bad na jaren van inzet van de inwoners van Gouderak.

“Er was bij de bevolking een gevoel dat er een zwembad moest komen, maar het is natuurlijk een enorm klein dorp. Toentertijd waren er rond de 1500 inwoners. De burgemeester was er in eerste instantie niet voor te porren, maar door het enorme enthousiasme van de mensen is hij langzaam overstag gegaan”, zegt Leo Wesdorp die jarenlang betrokken is geweest bij zwembad de Baan.

Geld inzamelen
Er moest geld komen om een zwembad te kunnen realiseren in het dorp. Wesdorp: “De inwoners zijn op een gegeven moment inzamelingen gaan doen. Er is een enorme loterij geweest er zijn balpennen, speldjes etc. verkocht. Ook de bedrijven hier hebben een bijdrage gedaan en uiteindelijk na zes jaar is het zwembad geopend.”

Wesdorp komt oorspronkelijk niet uit Gouderak, maar is er precies in het jaar van de opening komen wonen. “De opening heb ik dus nog wel meegemaakt. Mensen hebben mij vaak vertelt hoe ontzettend veel de gemeenschap hier gedaan heeft. Het is allemaal door vrijwilligers gebouwd. Het heeft wel jaren geduurd, maar het is er gekomen en zoals je ziet het is nog steeds een prachtig zwembad. Het is toch ongelofelijk voor zo’n dorp dat we zo’n groot en mooi zwembad hebben”, aldus Wesdorp.

Tekst gaat verder onder foto

Trots van het dorp
Het bad is het trots van het dorp. “Het gemoedelijke vooral, iedereen kent elkaar hier”, zegt Annemarie van Zijl. “Na school gelijk naar het zwembad. Het hoort bij het dorp, bij de jeugd, hoe we opgroeien. We zijn met zijn allen heel trots op dit bad.”

Het bad is niet alleen een begrip in het dorp zelf, maar ook uit vanuit de regio wordt er afgereisd naar het Gouderakse bad. “De scholen komen net voor de zomervakantie altijd om spelletjes te spelen in het bad. Niet alleen de scholen uit Gouderak, maar ook scholen uit Moordrecht en Ouderkerk aan den IJssel.

Jubileumfeest
Het is veel meer dan een zwembad alleen. “De vrouwen die daar zitten komen hier baantjes zwemmen en gaan dan in de zon met elkaar zitten kletsen. Het is ook een sociale bezigheid hier. We hebben ook een duikschool in het zwembad. We hebben een handboogschietvereniging, jeu de boules”, vertelt Van Kooten enthousiast.

Een groot feest mag dus niet ontbreken voor dit zwembad. Zaterdag 25 juni begint het al om 6.00 uur in de ochtend. “We beginnen met het dauwzwemmen. Na wat baantjes zwemmen staat er een ontbijt klaar. Vervolgens zijn er vanaf 9.30 uur kinderspellen tot 11.30 uur. In de middag zijn de volwassen spellen en aansluitend komt er een bandje met een barbecue. Dus de hele dag door is het een feest hier bij het zwembad”, aldus Van Zijl.

 

Dit bericht is 1665 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief