Archieven

Dit bericht is 1849 keer gelezen

STOLWIJK – Zwembad Ons Polderbad in Stolwijk bestaat zestig jaar en viert dat van 19 tot en met 23 augustus. In deze week zijn er verschillende activiteiten om het jubileum luister bij te zetten.

“Eerder in het seizoen hadden we de activiteiten al op de agenda staan, maar in verband met de weersomstandigheden hebben we besloten de activiteiten later in het seizoen te laten plaatsvinden”, laat het zwembad weten. “Tijdens de feestweek is er iedere dag een activiteitenprogramma. Houd onze Facebook-pagina in de gaten voor de activiteiten.”

Daarnaast is er een tijdlijn gemaakt van de afgelopen zestig jaar. Wie deze tijdlijn wil bezichtigen kan deze gedurende de feestweek komen bekijken in het zwembad.

Geschiedenis
Tijdens de bouw van het zwembad zestig jaar geleden, in het jaar 1959, was dokter Van den Dool een van de vrijwilligers. Gravend met een schop in de hand ploeterde hij met onderwijzers, handwerklieden en landarbeiders in de bouwput om deze om te toveren tot een zwembad.

Om het geld voor het zwembad bij elkaar te krijgen werden er verschillende activiteiten georganiseerd. De jeugd van Stolwijk ging langs de deur om een ‘Heitje voor een karweitje’ te doen. De volgende karweitjes werden gedaan: auto’s wassen, honden uitlaten, boodschappen doen, lege flessen ophalen etc. Hiervoor kreeg de jeugd per karweitje een kwartje. Met tien karweitjes was de kaart vol. Ook werden er renteloze aandelen verkocht. Door de gemeente werd toestemming verleend voor een loterij waarbij vierduizend loten à vijftig gulden werden verkocht ten bate van het zwembad. Zo werd er uiteindelijk voldoende geld opgehaald om het zwembad te laten bouwen.

Nu zestig jaar verder is het zwembad menigmaal verbouwd en is er in de loop der jaren het een en ander veranderd. De ingang was vroeger aan de Bilwijkzijde en bevindt zich tegenwoordig aan de Kievietslaan. Het zwembad is veranderd van een geverfd bad naar een bad met tegels en een zeil om het water ’s nachts mee af te dekken.

De vele vrijwilligers hebben er in al die jaren voor gezorgd om het zwembad up to date te houden. Het bestaan van het zwembad is zelfs een tijdje onzeker geweest waarna de Stolwijkse bevolking heeft geprotesteerd om het zwembad open te houden. Het zwembad is blijven staan en mensen uit dorp en omgeving weten het te vinden.

Dit bericht is 1849 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief