Archieven

Dit bericht is 1524 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Het hoogheemraadschap raadt ten zeerste af om met de komende hete dagen te zwemmen bij bruggen, sluizen en gemalen. Door draaikolken, onverwachte stromingen en ongelijke bodems kan dit levensgevaarlijk zijn. Wie toch een duik in natuurwater wil nemen, kan dat volgens het waterschap het beste doen in een zwemplas.

Als voorbeeld noemt het waterschap het water rondom de Snelle Sluis in Moordrecht. “Bij warm weer springen tieners daar wel eens vanaf de sluis het water in. Levensgevaarlijk, want onderin de sluisdeuren zitten twee schuifluiken om water vanuit de Hollandse IJssel de Ringvaart in te laten stromen. Die schuifluiken werken automatisch, waardoor ze op onverwachte momenten open- en dichtgaan. De stroming die dan ontstaat, kan zwemmers naar beneden trekken. Het is niet ondenkbaar, dat iemand dan onderwater klem komt te zitten in het rooster van zo’n schuifluik.”

In de Hollandse IJssel is zwemmen in ieder geval verboden. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt voor de risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen en het gevaar van springen of duiken van bruggen. In vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens geldt een zwemverbod. Mensen die daar tóch zwemmen of in het water springen, riskeren een boete van 140 euro.

Wie verkoeling wil zoeken in open water doet er goed aan te checken waar dat veilig kan. Dit kan via de gratis zwemwater-app. De app en de website van zwemwater.nl geeft actuele informatie over honderden officieel aangewezen buitenzwemlocaties in Nederland.

Dit bericht is 1524 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief